Bygga bana

    Märklin Sprint Racing Club

          MSRC - Världens största Märklin Sprint klubb

  Update:

2019-11-12

Bygga bana


Märklin Sprint går snabbt och enkelt att bygga ihop men för att det ska bli riktigt kul att köra så finns det några saker att tänka på!


Faktum är att din bana kan bli ganska dålig med glappande skarvar och oxid på strömledarna. Det kommer att gå att köra men bilarna får i bästa fall kanske bara 50 % ström och ibland måste de puttas igång. På vissa ställen på banan har bilarna bra fart men på andra ställen blir de plötsligt lite slöa. 


A och O är att bygga en bra bana! "Hellre en jämn och fin asfaltsväg än en gropig grusväg".


Steg 1 

Kontrollera att dina bandelar har stift som ser fräscha ut. Är någon skadad och inte verkar gå att bocka till rätt form, lägg hellre den delen åt sidan.


Steg 2

Kontrollera att dina bandelar inte har fått en vågig eller böjd form. De ska vara plana.

(förutom de doserade kurvorna och guppen :)

Gamla bandelar, speciellt de långa, har ofta böjt sig med åren men de går att böja tillbaks

till rätt läge igen. Var försiktig och gör små ändringar åt gången.


Steg 3

Se till att bandelarna är rengjorda. Ref. fliken Bangrepp


Steg 4

Bygg ihop 3-4 bandelar. Mät sedan resistansen (motståndet) mellan yttre ändar för varje ledare

Motståndet ska vara så lågt som möjligt och på 3-4 bandelar bör du förvänta dig ett värde på

ca 0,5 -1,0 ohm. Många får dock kanske 10-100 ohm och det är värre än en grusväg :(


Steg 5 

Får du värden som inte är ok så mäter du mellan varje bandel tills du vet vilken skarv det är som ger högt motstånd.

Byt ut den ena eller den andra bandelen och kolla igen. Eller kontrollera/kläm åt stiften igen. Mät igen. Nöj dig inte med annat än ett lågt motstånd.


Steg 6

När du har uppnått ett lågt motstånd så kan du bygga vidare med ytterligare 3-4 bandelar. Mät på nytt mellan den närmaste "gamla" bandelen och ytter änden på den senast lagda bandelen. Återigen ska du ha ca 0,5 - 1,0 ohm. Åtgärda enligt steg 5 tills det är bra. Bygg vidare på samma sätt med 3-4 delar åt gången.


Steg 7

Innan du kopplar ihop banan så mäter du nu över hela dess längd. Materialet har en inre resistans och hur hög den blir beror på banlängden. Och antalet skarvar påverkar. Min testbana på 12 meter (36 bandelar) tog ca 2 timmar att bygga och har som bäst 1,35 ohm och som sämst 2,15 ohm.

Ett riktvärde kan vara 1-2 ohm per 5 meter bana. När du är nöjd, sätt ihop din bana.   

       

Steg 8

Om det inte redan är gjort så är det nu det dags att se till att strömledarna är rena så att de kan leverera 100 % till släpskorna.

Ta en fin smärgelduk eller slippapper och dra ett varv på strömledarna runt hela din bana. Vissa använder en "silver" 5-krona liggandes mot strömledarna och drar den ett par varv. Efter detta dammsuger ni bort eventuella rester så att det inte kommer in metalldamm i bilen och till motorn.


Steg 9 :

Montera staket och tuta o kör!  Ett tips kan vara att använda 2 stycken transformatorer. Med 1 transformator kan annars den ena bilen påverkas av hur den andra gasar/släpper gasen.Lägg tid på att bygga din bana. Vår bana i Limmared 2017 var 8-spårig och 56,5 mt lång. Den tog ca 16 timmar att bygga för 3-5 personer och den totala  resistansen låg mellan 3 och 5 ohm. Men så var den också helt suverän att köra på och bilarna gick som spjut!