Släpskoadaptrar för att köra andra fabrikat på en Sprintbana.


En Märklin Sprint bil tar upp strömmen via släpskor. Detta skiljer sig från andra fabrikat, förutom gamla Carrera som hade släpskor.

Dessa passar dock ej på en Sprint bana pga att Carrera med släpskor tar upp strömmen på ett annat sätt.


Många vill gärna använda bilar av andra fabrikat på sin Sprintbana. Vi kallar dessa bilar för Borst-bilar, eftersom de tar upp strömmen via flätade borstar.


De flesta fabrikat är egentligen bara att lägga på och köra. Det man dock snabbt märker, är att strömupptagningen inte är den bästa pga att borstarna slits extremt snabbt. Anledningen till detta är de smala strömledarna på en Sprintbana som snabbt "skär" sönder borstarna.

Bilen börjar gå dåligt och det blir en hel del justerande eller byte av borstarna. 


För att råda bot på detta och därmed få perfekt strömupptagning hela tiden, monterar man därför med fördel ett par Släpskoadaptar.

Kort om hur detta går till först visat på en SCALEXTRIC (längre ned även på en FLY) :   Början med att skjuta borstdelen                 Lyft upp den i framkant så att                  Dra den bakåt och ta bort den                    Klipp av borstarna ca 3 mm

              av pickupen framåt                         den går fritt över den andra delen                 

    Montera adaptrarna. Bocka dem               Trä hela plattan (bakifrån) över                  ....... och klicka den på plats                            Färdigt. Tuta och kör!

    på baksidan, innanför "nockarna"              den andra delen........ 
           
                     FLY  :
* Pickupen, dvs den del som borstarna sitter monterade på, tas om möjligt bort.

* Kablarna tas loss. Notera hur de satt. Felmontering gör att bilen går baklänges. Tappa inte bort de plåthylsor som oftast sitter i änden.

* Ta bort borstarna.

* Nu skall adaptrarna monteras. Håll en adapter i position, och tryck dit kabeln med sin plåthylsa. Eventuellt behöver plåthylsan plattas till något.

* Se till att båda ligger nästan "slimmade" utefter pickupen.

* Kontrollera att det finns en viss fjädringsverkan så att släpskorna nuddar banan för att få kontakt även om det är en del ojämnheter i din bana.


 Det hela är snabbt gjort och är mycket enkelt. Dock vill vi påpeka att vi inte provat på alla bilar och att det kan finnas någon modell som kräver större ingrepp. Är du osäker, kan du kontakta oss för rådgivning.  De fabrikat vi i dagsläget har provat är FLY, Ninco, SCX, och Scalextric.Kontakta oss för prisuppgift eller frågor.              (Klicka på bilen)